Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Met Barran
24 juillet 2009

De la ceba o de l'uanyon de Toluges

"Així Toluges (dels P.O.) no és pas sols la capital del calçot (llegiu bé: calçot i no pas calçotet!) sino també i amb molta anterioridat de la ceba, la qual anomenen avui (demaneu-vos qui en té la culpa) oignon (pronuncieu uanyon). No trobeu que hi ha una extranya distància entre les llengues per dir la mateixa hortalissa , com si no surtissin de la mateixa cuixa de Júpiter. La Ceba, Senyora la Ceba, arquiduquesa de la boca ben educada. Roja, craquejant, suau – ella, no fa inútils bogeries, no us encèn mai les barres. Com ho mana la llarga tradició del seu cultiu i el seu arbre genealògic no us amaga mai cap pinyol. La ceba no menteix ni traiciona si se li dona la bona terra. El cor de la ceba (el seu íntim secret) és de no tenir-ne, és un virtual. El podem imaginar (la filosofia i les arts ho faciliten), però no trobarem rés. Ara bé aquesta parauleta bisil.làbica de ceba entetré quelcom de més conspirador que no pas el dit i trisil.làbic uanyon. Aquest aderrer per cert pot arribar a arrencar-nos une llàgrimetes (els qui tenim la vista sensibla ho sabem), però mai podrà transcendir aquest trist paper melodràmatic. Almenys m’ho sembla, no sé el que en penseu vosaltres les Margots... La ceba és una actriu de més alta volada, i força més subtil ( ho sé amb la meva ma verda (no he perdut totalment contacte amb les coses de la terra) que la ceba igual que el fotut intrus uanyon neixen pel terme a peta vent, se fan la quissa pels mercats i acaben dins del plat... com els hi passa a tants pebrots i tomaques, naps o ràbecs! Els teòlegs dels llibres sants i sovint inquisitorials de KU I ZINA us diran quines són les més bones tècniques per pelar o esfullar i tallar cebes, si com preparar amb el més alt percentatge de reeixida aquest vellíssim company de taula i gran amic dels ventrílocs. Si, que debatin entre ells, aquest teòlegs, que hi gastin el temps, la saliva, la tinta i l'energia nuclear que els hi plaurà, jo la KU INA de la ceba ou de l’uanyon (finalement tolerem-lo, l'intrús) que més m’estimo és aquella que li fa festejar l’anxoveta sota un raig d’oli d’oliva. Aixó si, que és sana medecina de boca, veritable Treva de Déu. Potser, la coneixen també a Toluges! O podeu verificar aquest diumenge, Toluges un reialme del gust entre Perpinyà i Tuïr."
Publicité
Publicité
Commentaires
Met Barran
Publicité
Archives
Publicité