Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Met Barran
19 avril 2010

"Noves llums"

El 24 de setembre del 1950, el palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà hostetjà els primers Jocs Florals de la llengua catalana de l'exili (en terra catalana). El que no és sap tant és que amb aquest motiu s'hi va presentartambé una mostra d'art amb aquarel.les firmades Esteve Abril, Carles Fontserè, Gertrudis Galí, Miquel Paredes, Manuel Viusà i...BALBINO GINER (1910-1976), pintor a qui el Centre d'Art Contemporani de Perpinyà ret actualement un somptuós homenatge.

Entre les obres penjades s'hi veu el retrat que feu del poeta Xavier Casp [1915-2004] guyanador de la Flor Natural dels esmentats Jocs Florals. Hom hi troba també unes referències gràfiques i pictòriques a Pau Casals (1876- 1973), el gran violoncel.lista. D'ell ens plau recordar unes paraules que proncuncià en aquell històric 24 de setembre en aquell palau del reis de Mallorca, tot just recuperat pel Consell General del departament dels Pirineus Orientals.

Extractes:

1) "En aquesta época convulsionada que ens ha tocat de viure, moltes valors trontollen i semblen condemnades; però tal com s'ha esdeveingut en altres etapes històriques, les nuvolades s'esvaiexen després i noves llums redemptores tornen a anunciar-se."]

2) "Poetes i prosadors de la llengua catalana, un vell artista català que ha viscut sota molts cels i que ha passat per molts països us saluda avui fraternalment. Us salduda i us encoratja a treballar  i a perseverar. Sigueu fidels a l'esperit de la nostra terra per a poder ésser així fídels als principis eterns d'humanitat i de fraternitat."

No us oblideu de passejar-vos per la magnífica mostra antològica dedicada a Balbino Giner. Hi descobrireu un gran mestre de l'oli (a través un centanar de quadres), la seva evolució històrica i principalment la seva magna característica plàstica: el geni del retrat i de l'autoretrat. El vernissatge -presenciat per la família- fou freqüentat entre les 6 i 9 hores per unes vuit centes persones i fou marcat per un un delicós concert coral dirigit per Didier Basdevant que va fer aplaudir una obra precisament escrita per aquesta exposició del centenari per Bruno Giner, nèt del pintor.

 

XXX

 


Publicité
Publicité
Commentaires
Met Barran
Publicité
Archives
Publicité