Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Met Barran
31 décembre 2016

"que em demandes!"

I en la teva comarca quantes hectàrees de terra de cultiu i de terra erma que fou de vinya, o d'horta, de camp o de bosquet, n'has fet el compte, quantes hectàrees s'ha guanyat i empassat la urbanització de llop golós?

Un vell pensador, que havia deixat de banda unes quantes qüestions essencials, no arribava a triar l'hospital que més li convindria. Un geriàtric, o un psiquiàtric? El vell pensador pensava.

No et tires sobre el blanc de ta pàgina com un home cansat que troba, finalment, el seu llit, no hi corris com ho fa l'aigua dins del torrent, seguint el temporal, imita més aviat aquest mestral que s'aixeca i fa onejar un camp de blat on es desfoga amb cards i roselles.

Ara fem festa  va dir l'amo al seu vailet, demà treure'm el fems de l'estable!

Li pregunto: en la teva llengua com es diu l "'oeillet" i el "coquelicot"? Ell... no em pot contestar. . No ho sabia. Ni tampoc pel "chêne" o pel "roseau". Ni pel "moineau"...Catàstrofe! Vaig cessar d'arrencar-li qualsevol preciositat de la seva llengua quan em va dir: "No entenc ni què ni el perquè del que em demanes!"

No és molt inhabitual que una parella oblidi la seva meitat.

Un te sospitarà el natural. Un altre escarnirà la teva cultura. Ambdós et decantaran al dubte. Aquí s'obre potser un caminet sortós.

Ara fem festa, va dir-li l'amo al seu vailet, demà treure'm els fems de l'estable!

Si, clar, podem fer semblant d'entendre el que passa i ficar-nos, grollerament, en alguna conversa o debat dels qui tenen la puixança per encendre focs i donar les-hi l'alta, però qui pot fer cas dels nostres parers i de les nostres hipòtesis d'espectators avesats a la tacó?

Que els estrets es facin generosos, i que els generosos no tirin els diners per les finestres.

Com pots ballar bé una jota amb les vigatanes descordades?

Que els companys llaminers gaudeixin però que no es pensin sols al món.

Conec un amic, vull dir un bon amic, però tan obsés per l'obscurantisme que amenaça, diu, la nostra societat que tot el dia va i bé, a través de la ciutat, amb una torxa encesa a la mà i el que el convenç de què té la raó i que el seu exemple se'l veu positivament, és sentir-se aplaudit per tota la gent que el creua i a vegades el para per una xerradeta progressista.

No et deixis mai esborrar de la ment la imatge d'aquell home solitari, parat tes, al costat d'una barraqueta de llates de fusta, meditant (mirada a terra) sobre el perquè de la seva presència aquí i el seu esdevenidor més enllà dels límits fil ferrats i que no es donava compte que, al mateix moment, un lladre de camp, la seva maquineta de fotografiar a la mà, segurament vigilant-lo d'ençà d'una estona, com si hagués caçat la llebre o el porc singlar, tirava i se li enduia un retrat de la seva identitat de mala sort de tancat.

No us esglaia un poc el proper xoc del 365è dia de l'any vell amb l'u de l'any nou?

El cinema és cinema i la tele és tele no equivoquem la nostra sensibilitat, pretengui el que vulgui l'edat del vídeo.

Tot just aquell home barbut, ben abrigat i amb barretina roja ha passat la cantonada que s'endevinen les tres ombres de reis que alguns de nosaltres senyalem com a mags... Mai s'acaba de fer festa al barri del Tortell. Per això hi sóc establit i feliç.

xxx

 

Publicité
Publicité
Commentaires
Met Barran
Publicité
Archives
Publicité