Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Met Barran
20 juin 2017

Renada Laura Portet: antologia si, antologia no.

Un lletraferit- fins a la pica del Canigó- ens fa saber que qui es preocupa de poesia no pot passar per l'alt una autora com Renada Laura Portet. La qual no es veu citada en la tria que un col·laborador nostre va donar aquí mateix el proppassat 15 de juny. Ho lamenta amb unes paraules no gens amenes que no es mereix pas aquest col·laborador ocasional. Amb gentilesa recorda al lletraferit del qual vol ignorar el nom que Renada Laura Portet no figurava en l'antologia "Les Cinc Branques" de l'Esteve Albert I Corp, Barcelona 1975. El lector s'equivoca de llibre. En efecte, l'autora rossellonesa figurarà amb 5 poemes en una preciosa però molt menys extensa tria de "Trenta poetes catalanes del segle XX". Es tracta de "Paisatge emergent" publicat al març del 1999 per La Magrana, en la seva col·lecció Cotlliure. Una antologia a cura de Montserrat Abelló, Neus Aguado, Lluïsa Julià, Maria-Mercé Marçal. "In memoriam Maria-Mercé Marçal, aquest seu paisatge". Els cinc poemes de Renada Laura Portet són: 1- I si em regirés, 2. Rellotge d'arena, "3 "Un dia, recordes?", 4 "Anunciació. Botticelli", 5. "Sibil·la".

El puixant poema "I si em regirés", en la versió nord-americana ("What if I turn?") que en va donar el 1988 Katleen McNerney (West Virginia University) a la "Catalan Review" no ha pas poc contribuït a asseure una no negligible notorietat. Comença així:

I si em regirés amb tan sols un somriure?

Els gossos boigs del record

que m'envesteixen

sota l'atenta seda de l'aigua decursiva del temps

esdevindrien llum amb mil efígies burlaneres...,

i em creuria lliure.

(What if I turn just on account of a smile?

The mad dogs of memory

that attack me

under the watchful silk of the tumbling water of time

would become light with a thousand mocking efIgies ...

and I would think I was free.)

Aquest poema que pertany al recull "Jocs de convit" no falta a les bases de l'acurat i lluminós treball de Carme Pagès "Renada-Laura Portet: La seva essència", que l'autora -professora i poeta- acaba de publicar aquestes setmanes de juny a Mnemosine, una col·lecció d'Emboscall. Aprofitem l'avinentesa per senyalar que simultàniament al treball de Carme Pagès, Emboscall porta a les llibreries, "N'Hom" un inèdit de l'escriptora perpinyanenca on també trobem l'emblemàtic... "I si em regirés?". Aquest ultim llibre es beneficia d'un prolèg també inèdit de Pere Verdaguer, dissortadament dsaparegut abans de veure imprès. 

xxxx

 

 

 

Publicité
Publicité
Commentaires
Met Barran
Publicité
Archives
Publicité