Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Met Barran
27 juillet 2013

Obrint Pas i Blues de Picolat

No és pas freqüent al nord del prineu mediterranà veure programar la mateixa nit dos grups eixits de zones perifèriques dels paisos catalans. Es el cas al Festival "Perpignan sur scène" amb  Obrint Pas de València i Blues de Picolat de Perpinyà. Caram! Caram! Si, i qui n'ha tingut l'ingeniosa ideia? I qui ha portat al seu terme aquest més que simpàtic projecte? No importa, home! No és gens indisepnsable conèixer el com i el perqué de tota cosa. Contentem-nos de saber que és fa. No ens ho deixem-ho escapar. Apuntem -i assabatem amics i amigues- que ens han donat cita, no gastem més tems, si's plau, a contemplar que si fa massa calor, o que potser no troberem entrada, l'espectacle comença d'aquí unes quantes hores, si aquest dissabte 27 de juiliol+

 

* Liderat per Carles Sarrat, cantant, guitarrista i lletrista, el "Blues de Picolat" és conegut i apreciat arreu de les terres sensibles a les pàgines fundadores de la galàxia de l'art del jaç. Jaç no pas en el sentit de llitera per a dormir, sino com a rítmica despertatora de tot cós que creu en la seves festes sensuals com en seus descanços més místics. Vint anys de presència escènica. Un conjunt que s'ha un tansipoc modificat al decurs de les actuacions, any rera any. Avui un quatuor... Vint anys amb una gravació cada tres o cinc anys. Objectiu qualitatiu i no pas productivista. El sisè de poc comeercialitzat amb èxit, Àngel de la nit, es la coronació d'aquesta trajectòria. Un CD hstòric i alhora simbòlic. Simbòlic pel fet que, i s'ha de recalcar perqué ben pocs artistes ho aconsegueixen, reuneix amb les lletres de les cançons unes màximes figures de l'escriptura nordcatalana. (Una escriptura ben viva que desmenteix la profècia de tal o tal ocell de mal averany). Llistem: Joan Daniel Bezsonoff, Jacint i Josep Carrera, Gerard Jacquet, Joan Lluis Lluis i Aleix Renyé. Autors publicats, coneguts, amb obres premiades i traduïdes.Tots ells coneixen el cantant i els seus objectius, li han tallat a mida els textos, amb el que necessita de realisme i de surrealisme, d'emoció  i d'humor, de tendresa i de ràbia. Sarrat, melodista i arranjador, els ha vestit i quan ha calgut mudat de diumenge per donar-les hi atrayents colors de blues, amb lleugeresa lúdica i contrapunts de serietat..

* La segona part del concert d'aquesta nit l'assegura el grup "Obrint Pas"que acaba la seva gira sino la seva existència a Perpinyà. Els creadors de "Benvinguts al Paradis" no son pas estrangers en l'antiga capital dels reis de Mallorca. Amb una afirmació d'arrelament popular i amb ales suficientment potents per saltar barreres politiques i estils musicals restringits han aglutinat i enlairat mots públics de joves. Hi ha qui ha vist en els cantants i instrumentistes d'"Obrint Pas" uns trobadors guerrers sobre el model de monjos soldats, el que ens sembla molt exagerat, de la part d'un grup compromés per qui la "flama" és una metàfora de la supervivència i no pas una metàfora destructora. La puixànça d'unes veus, i d'uns sons d'instruments, moderns o antics, ajuden  la seva coratjosa conquesta poètica del món. D'un món català!. "Obrint Pas" a Perpinyà, segur, segur, que aporta també  amb ell la fruita del cultiu de segles de vers valencià, d'Ausiàs Marc a Vicent Andrés Estellés, del qual es celebra engany el vinté anniversari de la seva defunció.

* Obrint Pas i Blues de Picolat. Com deia un company de la zona "això si que serà un regalant menjar!"

 I. Apa.

+ Antic convent des Miníms, carrer F. Rabelais,  Perpinyà , a partir de les 9 (o 21 h )

Publicité
Publicité
Commentaires
Met Barran
Publicité
Archives
Publicité