Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Met Barran
26 octobre 2009

Un, dos, tres, botifarra de pagés II

Si, les noves són bones. Les Editions del Trabucaire s'apunten a sàller-de moment callem-ne el titol- un llibre del nostre gran Jordi Pere Cerdà, per fi lloat i traduit com s'ho merexía de manera més ferme, vint anys o trente anys enrera. D'En Cerdà - es a dir de l'Antoni Cayrol- és podrà aviat llegir la seva memòria del temps de la Resistance i de l'heroisme dels traspassos de frontera, salvadors d'esperança i de vida.

Evocant En Cerdà pensem a una obra d'ell -Ocells per a Cristófor- de temps coneguda, editada i reeditada, musicada i interpretada per un chor de cantants i, finalment, posada al francés pel propi fill de l'autor, Cris Cayrol, a les seves hores músic, cantant (l'Home de Taltaüll era ell) arranjador, mestre, contista, fidel a la saviesa d'unes aus sagrades com el Xot, o el Picot (de Montescot). El treball d'Ocells l'ha portat a bon port mitjançant Philippe Blanc i Jacques Brémond, mestre el primer en gravat i en llibres rars el segón/

Josep Tolzà, l'escriptor del Riberal i més exactament de Millas no és pas home a dimitir i a creuar-se els braços, esperant que el riu Tet torni a ser ric i plé de catalanitat. Ell penca i no ha cessat de pencar pel que li sembla que s'hauria de pencar molt més la defensa del territori, de la llengua i de la democràcia. L'antic periodiste i director d'escoles de mestres té dos amors, la novel.la que conta i difón en llengua francesa, i la comèdia, que defensa en català amb el seu boligraf i la seva pròpia persona de carn, ossos i veu. Escriu i actuà, l'incansable Tolzà!

Proves? Ja té tancat el manuscrit de la seva última novel.la. L'ha batejada "Céretissime" (llegiu bé). La temàtica? Més o menys: una útopia (de les quals no s'en escriu més per por, de què, al just?) que tracta de "laicitat" i de democràcia. Les narracions d'En Tolza són pas mai elegiaques i contempladores, tenen nervi i suc, seny i rauxa per parlar com és parlava en altre temps.  Esperarem en candeleta la seva sortida en llibrería per glosar-ne més ampliament. L'actor, per altra banda, torna a muntar a l'escenari amb tots els seus ferrenys companys del conegut grup Força Ral. Introduir un poc de riure en el nostre món amenaçat per un tip de grip no pot èsser una dolenta cosa i els he ja de regraciar. L'obra, com és sap, ja ha rodat pel departament, sempre plebicitada pel públic. I cada cop més millorada. "Són de Sant Feliu" malgrat qualques modificacions n'ès el nom. Una fart, una ventrada de riures guarantitzats. Si trobeu que exageri, fèu-vos una opinió personal aquest cap de setmana à Millars, dos representacion, l'una dissabte 31 d'octubre a les 21 h, l'altre el diumenge Ier de novembre a les 14 h 30. I si per cas vos anava pas bé, teniu encara l'oportunitat de veure la peça a Perpinyà, el 8 de novembre a les 17 h, al Palau dels Reis de Mallorca. 

La Llibreria Coste-Torcatis i l'editor Richard Meier (Voix Editions) treballen sobre un llibre que hauria de réunir el conjunt de cartells creats pel pintor Henri Cabezos pels primers festivals Confrontation. Tot i haver exposat algunes obres a la galerie Therese Roussel de Perpinyà, Cabezos fill de l'Arieja és molt més conegut a la regió de Tolosa i a Paris que no pas entre Corbera i Albera, on tanmateix ha vingut força cops. La discreció és un tret profund i noble del caràcter d'aquest pintor occità que els organitzadors del certàmen pasqual perpinyanés sol.licitaren als primers díes de la seva existència i que, desprès, al passar d'associació a institució, es va perdre... de vista. Ingratitud ailàs, clàssica, que esborrarà belleu la publicació del llibre, prevista al primavera del 210 a l'ocasió de Confrontation, festival focalitzant-se sobre "L'art  i el cinema".

XXX

 

 

Publicité
Publicité
Commentaires
Met Barran
Publicité
Archives
Publicité