Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Met Barran
21 décembre 2013

Terra Nostra

Més puntual que el Jesuset dins del seu pessebre ens arriba el nou calendari de "Terra Nostra". Una joia anyal de la cultura popular amb segell de Catalunya nord. Mestre d'obra: Ramon Gual i la seva revista que és molt més que una revista. Així podem podem recordar els noms del nostre santoral i dels nostres municipis dins d'una llengua que no ha desertat totalment el seu niu nadiu,  tot i seguint el pas del temps, els moviments del sol i de la lluna, i córrer sobre un mapa del país d'un indret a l'altre per celebrar-hi (si us hi inviten o hi teniu familia a compartir llagosta, freginat o pioc farcit) la seva festa major -i la petita, també. El calendari cada any es benificià d'uns il.lustracions temàtiques sempre enriquidores o útils. A la present edició del calendari, trobem una selecció de quatre fotografies (així com es parla de quatre trimestres o de quatre barres) mostra quatre "edificis emblemàtics de la nostra catalanitat". O, més precisament, de la catalanitat d'avui.  "Vallroc: Centre d'Acolliment Nord-català Pau Casals", a Prada (on nasqué l'any enfebrat del 1968 la Universitat Catalana d'Estiu), "La Casa dels Països Catalans", a Perpinyà (on s'inaugurà el 2008), "La Casa de la Generalitat" a Perpinyà (creada prop la plaça dels Peluts l'any 2003 pel President Jordi Pujol) i "La casa de la Catalanitat del Consell General", també a Perpinyà (inaugurada l'any 2002, carrer Bastió Sant Domènec n°11). Llevat de la primera, firmada Terra Nostra, les demés fotografies porten el nom de Michel Castillo. S'ha de precisar que una nota explicativa, sintètica,  historica i cultural acompanya cada un dels edificis escollits. Terra Nostra no s'oblida, ben entés i amb tota la rao, de senyalar la seva aportacio a la cultura i a l'art català. Impresionant!  "49 anys de Terra Nostra" i un eslogan "...Les obres de referència...que dan la diferència..." Terra Nostra: Una màquina industrial i un seny nacional. Les portades de les seves iniciatives i publicacions ho proclamen sense ambigüetat.

Entre altres coses descobrim passejant-nos, abans l'hora, pels mesos que vindran: que la Festa del Treball cau per Sant Jeremiàs i que per l'any que s'acosta coincidirà amb un...diumenge, que la Festa de les Mares s'escaurà el diumenge 25 de maig per la... sant Urbà, que l'Ascenció es celebrarà el dijous 29 de maig per la... Sant Maximi, i que els Focs de la Sant Joan es faran el diumenge 22 de juny per la... Sant Paulí.

Entre altres coses, també es podrà remarcar que si, els diumenges, sants i santes alternen la seves corones, les dones dominen els mesos de gener (3x1), febrer (3x1), setembre (3x1), i els homes dominen els mesos de març (4x1), maig (3x1), juny (3x2), agost (5x0), novembre (4x1), desembre (3 i sants innocents). Però els nombres de sants i de santes s'igualitzen els mesos d'abril (2x2), juliol (2x2), octubre (2x2).

El Calendari Terra Nostra? Més que un regal de nadal i de cap d'any. Una eina per no perdre la memòria i per entretenir la fe en un futur.

Urbà Parroquià, dels Baixos.

Publicité
Publicité
Commentaires
Met Barran
Publicité
Archives
Publicité