Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Met Barran
2 août 2016

JOAN PAU ON ETS?

 

 

Escrit pensant al poeta i a la llengua de Joan Pau Giné (1947-1993).

JOAN PAU ON ETS ?

 

Sabes tinc pas la taca a l'ull i se m'ha pas escapat que el carnisser se la fa amb l'Adelina.

 

La gent ben educada te dirà que és pas bo de bestiejar tot solet dins d'un corn.

 

Aquesta broma, quina malparida s'es escorreguda just quan li passava de sota.

 

Manyac, com ho deia el parrain notari, un cop de barret és força millor que un cop de puny.

 

Me diu, el teu Ramon, és pas un home ess un filaberquí , i jo li dic, mes tu, Rarmoneta, com ho sabes.

 

Te penses que te vaig pas veure ahir, al ball, com l'apretaves la Madam Bongust, i ella, com una alondra fadrina, que se'n feia pas, un paso per aquí un paso per allà,  se deixà  apretar fins al joue à joue, imatge dos gats siamesos encantats.

 

I demà, al primer  crit, salt de llit, irem tots a espigolar els darrers rims de la vinya de ton cunyat Louis, aquell que li repugna collir els gatimells verols.

 

Enguany sé pas lo que l'oculista li ha trobat dins l'ull, mes el teu cosí En Daniel vol pas que li toqui ni la dalla ni el pilter, fes-me pler de li demanar perquè aquestes represàlies.

 

Talment és fredeluc, el meu Joan Miquel, que l'aiga tèbi el refreda.

 

Me pussis pas, home què ni haurà per a tothom, acaben de nos livrar un quintal de cacauets.

 

El tres-sis passava per matar l'eruga mes pas l'home.

 

La Mathilde li va dir al seu minyó. Te pressis-pas per te casar amb aquesta pallaga, té pas gaire bona reputacio en torn del pont de pedra. Ni han que diuen que un cop casada amb tu, fera saber a tot el veïnat lo que feu la nit sota el llençol. I el minyó li respongué, si mamà, me casaré pas dos dies  amb ella.

 

A ne jo, la primera cançó que les meves orelles van pescar, se'n deia "Ma cabane au Canada". 

 

A la crida he sentit que el merxant de vetes i fils podrà pas venir demà mes se trobarà a la mateixa placeta dels  Grans Arbres dijous vinent a partir de 8 h fins a migdia.

 

Me sun hajat amb en Maurice... En aquell gamarus, mai res li ven a bé, o la carn és pas prou torrada o la carn és massa cremada , vès ten'n al llamp, li he dit, i queda-ti per rosegar els ossos que hi trobaràs.

 

Els nostres vells deien pas tant de burricades que els d'avui deia el duaner Fabre (90 anys) al lleter Garrigue (50 anys)

 

Abans d'espellar el llapí, estossa-lo!

 

Tindràs més xança d' arribar a l'hora si portes pas una mostra al punyet, aixíns  perdràs pas cap segon cada cinc per tres en mirar lo que te diuen les agulles.

 

Gosi pas li dire a la Margot que és un toronjo que peleria sense ganivet.

 

Tornant de l'hort, dues veïnes m'han retardat. L'una era Mme Romaguera  i l'altre Mlle barjaula . Arribavi pas, bona Juliette, a me desentortillar d'elles. Me'n volguis pas si posi ara els peus sota la taula, una hora i mitja emprés de la campana del sopar.

 

Escota-me Rafel se pot pas xiular i xerricar al mateix moment.

 

Cisquet boniquet, si treballes bé a l'escola aquest proper trimestre te donaré un canyot de los que nos prepara la Diana, la nostra gossa.

 

El Canigó aquest  matí fa mala cara o belleu és perquè li ha mancat la bona Gilette per se rasar de prop i de fresc.

 

La Mité vol canviar d'home. L'actual, Joan del Riu,  el troba refastinyos a taula com al llit.

 

Tu t'ho gastes tot, i com més sous tenes més en tires per les finestres, els carrers en sun claferts i tu, sempre guilleret com un pinsà, les potxes foradades.

 

La Tété del Carrefour d'Avall ha dit a la cantonada tot el mal que sap del Sindicat de les Bugaderes que acaba de l'excloure

 

En vès els anys seixanta, els camps de trufes tenien dosprincipals  enemics, la dorífora i el lladre.

 

Te'n fassis pas, Françoise, te'n trobaré una de nova, de cafetière, a la fira de sant martí

 

Si os compren força més abricots que l'any passat comprarem una nova camioneta

 

Es tot seguint l'enterro del pobre Narcís que en Conrad me va aconsellar de li vendre aquell bocí de cotíu que me guardavi per la retreta i que tenii del costat del gran canyer del Rard. Va ser de bon consell, en vaig treure un bon guany i he guardat un bon record d'en Narcís.

 

Qui no s'ha trobat mai sus de la palla no ha pogut conèixer la tendresa d'una família de sept  ratolins.

 

Un cop de sol més i nos el calia enviar a l'hospital de Llimós.

 

I quina mala pell deues tenir que, a tu, cap moxall ven a t'embetar. I per jo... pic i repic, i tornem-hi.

 

No, permetí pas a l'ignorant que ha pas mai esmocat tomateres o vinyedes de m'aprendre lo que s'ha de fer, a la bona sesó, per fer millona recolta.

 

El vent ten l'aire de s'aixecar. Sí, sí,  jà se'n ven cap a nosaltres, de més en més ràpid. Ai, Nines, quines bufades i com ballen nostres faldilles!

 

Jo sun pas d'acord amb tu, no, no, i no, el millor fricot era pas, com ho declares, lo de  la mamà, era bó això, si,  mes lo millor era lo  que la mémé nos feia per tots quan l'oncle Adrien cada tres mesos passava per casa per a saludar la seva mare.

 

Per descriure el nostre amor te donaré una  imatge única la d'un semal amb dos cornaleres.

 

Abantes, si que n'eren de guapas les parelles que anaven de bracet, passejada amunt, passejada avall, petons avall i petons amunt.

 

Quan se me va anunciar que havii tocat un dels cinc grossos lots de la '"Loterie Nationale" sí que vaig resentir un gros  xoc, sense arribar a identicar si era un terrat que m'havia caigut sul cap, o bé si era el cor que se m'havía despenjat .

 

Al vilatge, sempre hi havia una tata Victorina de la vila que mostra el cap el dia solemne de  la festa major i portava noves i  caramels

 

xxx

Publicité
Publicité
Commentaires
Met Barran
Publicité
Archives
Publicité